Kanađani u rudnik u Varešu ulažu 229 miliona KM

Bez autora
Aug 22 2012

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona jučer je potpisan Protokol o međunarodnoj saradnji ZDK, Općine Vareš, Rudnika željezne rude Vareš i kompanije "Croger Resources Inc." iz Vankuvera (Kanada) o pokretanju istražnih radova, projektiranja, eksploatacije i koncentracije željezne rude u okviru eksploatacionog polja Rudnika željezne rude Vareš. Protokolom je predviđeno da kanadski partner na sebe preuzme ispunjavanje zaostalih obaveza prema državi od oko četiri miliona KM, uloži oko 25 miliona KM u ispitivanje, istraživanje i pripremne radove. Ako se projekt pokaže isplativim i interesantnim, dodatno će uložiti još 200 miliona maraka u razvijanje proizvodnje.

Kanađani u rudnik u Varešu ulažu 229 miliona KMU sjedištu Zeničko-dobojskog kantona jučer je potpisan Protokol o međunarodnoj saradnji ZDK, Općine Vareš, Rudnika željezne rude Vareš i kompanije "Croger Resources Inc." iz Vankuvera (Kanada) o pokretanju istražnih radova, projektiranja, eksploatacije i koncentracije željezne rude u okviru eksploatacionog polja Rudnika željezne rude Vareš.

Preuzeli obaveze

- Protokolom je predviđeno da kanadski partner na sebe preuzme ispunjavanje zaostalih obaveza prema državi od oko četiri miliona KM, uloži oko 25 miliona KM u ispitivanje, istraživanje i pripremne radove. Ako se projekt pokaže isplativim i interesantnim, dodatno će uložiti još 200 miliona maraka u razvijanje proizvodnje - kazao je premijer ZDK Fikret Plevljak.

Menadžer kanadske kompanije Ljubo Mikulić istakao je da je Piter Kun (Peter Kuhn), koji se pojavio na prvom sastanku sa čelnicima Vlade, "samo tehnički savjetnik", a ne vlasnik ili investitor.

Podsjetimo, nakon što su se kanadski investitori prvi put javno predstavili javnosti, "Dnevni avaz" uz pomoć čitalaca iz SAD-a utvrdio je da je za Kunom, Kanađaninom njemačkih korijena, u SAD-u raspisana potraga zbog više krivičnih djela, uključujući odlaganje opasnog otpada u rudnička okna.

Nema potjernice

U odgovoru MUP-a ZDK, dostavljenom novinarima jučer, navodi se da postoje saznanja o navodnom krivičnom djelu za koje se sumnjiči Kun, ali da za njim ne postoji međunarodna Interpolova potjernica, po kojoj bi BiH eventualno postupila.

U međuvremenu, Mikulić navodi da Kun više nema "bitnu ulogu u firmi", dok se istraga ne završi.

Potpisnici ugovora

Potpisnici ugovora bili su premijer ZDK Fikret Plevljak,  menadžer kanadske firme Ljubo Mikulić, načelnik Vareša Hamdo Fatić te direktor vareškog rudnika Enver Hercegovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik